Erkki-Sven Tüür

Erkki-Sven Tüür: Fata Morgana, Synergie, Jousikvartetto nro 2 ”Lost Prayers”, Lichttürme. Harry Traksmann, Florian Donderer, Annette Walther, viulu; Xandi van Dijk, alttoviulu; Leho Karin, Tanja Tetzlaff, Thomas Schmitz, sello; Marrit Gerretz-Traksmann, piano. ECM New Series ECM2666

Virolainen Erkki-Sven Tüür tunnetaan ennen kaikkea orkesterisäveltäjänä, mutta ECM:n uudella levyllä esitellään tyylirikkaan säveltäjän kamariteoksia jousiduolle, pianotriolle ja jousikvartetille. Bremenin Sendesaal on tarjonnut levylle loistavan akustiikan, ja soittajavalinnat ovat priimaa.

Luonnonvoimainen, liikkuva Fata Morgana pianotriolle kantaa alkuräjähdyksensä kaikuna niin spektralismia kuin Pärtin Fratresin jousiarpeggioita. Sen tulinen pyttipannu lainaa elementtejä niin romantiikasta, Ravelista kuin Bartókista, peitellen niitä modernin harmonian ja rytmiikan harsoon.

Viulu-selloduo Synergie käynnistyy puolestaan harvoilla, haurailla ja melankolisilla intervalleilla, kuin edeltävästä runsaudesta taltalla veistettynä. Harmonian leikki houkuttelee ovelasti täyttymättömiin odotuksiin. Florian Donderer ja Tanja Tetzlaff lomittuvat paikoin illuusionomaisesti yhdeksi soittimeksi.

Jousikvartetto Lost Prayers kuvaa Tüürin mukaan epätietoisuutta siitä, tulevatko lausutut rukoukset koskaan vastaanotetuiksi. Siveltimenvedoissa on samaan aikaan rajuutta, haurautta, riitelyä ja kauneutta. Tietyn tyylin vangiksi Tüür ei jää, vaan ottaa kokoonpanon tekniikasta runsaasti keinovaroja irti. Toistuvina spiraaleina kohoava päätösraita Lichttürme tuntuu jättävän enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Santeri Kaipiainen

JAA
Edellinen artikkeliJean Sibelius
Seuraava artikkeliW. A. Mozart