Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart: Jousikvintetot C-duuri KV 515 ja g-molli KV 516. Quatuor Van Kuijk, Adrien La Marca, alttoviulu. Alpha 587.

Ranskalainen, ensiviulistinsa Nicolas van Kuijkin mukaan nimetty kvartetti on aiemmin levyttänyt Mozartin jousikvartettoja, mutta poikkeaa tässä kertaluokkaa suurempiin kvintettoihin, ekstra-alttoviulistinaan Adrien La Marca. Levylle ovat päätyneet Mozartin kaksi suurinta jousikvintettoa C-duurissa ja g-mollissa. Kvartettolevytyksistä tuttu linjakas, läpikuultava ja niukkavibratoinen saundi karkottaa musiikista jonkin verran mehevyyttä, mutta sen tilalla painotetaan tekstuurin monitasoisuutta ja soitinten erilaisia rooleja.

C-duuri-kvintetossa se tarkoittaa ensiviulun duettoja vuoroin sellon tai toisen viulun kanssa, mikä tuo teokseen hauskaa sosiaalista pilkettä. Myös kahden alttoviulun diskanttia ja bassoa yhdistävä rooli tuodaan esiin. Kuuluisan g-molli-kvinteton esitys on traagisissa äänenpainoissaan varovainen. Fraseeraus pidetään lyhyenä ja tunteet intiimin introvertteina mieluummin kuin oopperamaisesti julistavina. Molemmissa teoksissa otetaan todesta finaalien riemukkaasti purkautuva ilo, mutta välillä tuntuu, että siihen päädytään liiankin helposti. Toisaalta Mozartin kvintetot ovat niitä klassikoiden klassikoita, jotka kestävät hyvin erilaisia näkökulmia.

Antti Häyrynen

JAA
Edellinen artikkeliNikolai Mjaskovski
Seuraava artikkeliJean Sibelius