Klarinetin ja saksofonin taitajat ulos piilosta

Olli-Pekka Tuomisalo: Näkymättömät puurtajat – Suomalaisen klarinetin ja saksofonin historia. Aviador 2020.

Esittävä säveltaide sai oman niteensä Suomalaisen musiikin historia -kirjasarjassa, mutta yleisesti ottaen muusikot ovat pahasti aliedustettuna tutkimuksessa ja dokumentoinnissa verrattuna säveltäjin. Erityisesti tämä pätee sellaisiin marginaaleihin kuin puhallinsoittajiin. Saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalon kirja suomalaisista klarinetisteista ja saksofonisteista onkin enemmän kuin tervetullut.

Kirja ei yritä olla tieteellinen, vaan Tuomisalo listaa muusikoita etenkin historian varhaisilta vaiheilta ja kartoittaa Suomessa soitettua soolo-ohjelmistoa klarinetille ja saksofonille. Tuttuja nimiä on mukana, mutta suurin osa klarinetisteista 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta on jäänyt unhoon. Saksofonin osalta historia taas liittyy oleellisesti viihdeorkesterien ja jazzin tuloon, ja moderni taidemusiikki rikastutti sen kuvaa.

Näkymättömät puurtajat on jäänyt kirjana vähän luonnosasteelle, materiaalin keruun esittelyyn. Mutta tärkeintä toki on, että nämä pioneerit nostetaan esiin, ja mukaan on saatu paljon kiinnostavaa tietoa. Soittimien liittäminen yhteen on luontevaa, sillä monet klarinetisteista ja saksofonisteista olivat multi-instrumentalisteja eli soittivat molempia.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari