Pianopedagogiikkaa virtuaaliyhteyksillä

 

 

 

Katariina Nummi-Kuisma opettaa pianonsoittoa Espoon musiikkiopistossa. © Markus Kaarto.

Varsinainen rysäys alallamme oli viimekeväinen etäopetus, johon siirryttiin maaliskuussa parin päivän varoitusajalla. Useissa oppilaitoksissa pystyttiin olemaan hyvin apuna etäopetuksen vaatimien laitteiden hankinnassa, mutta monelle opettajalle laitehankinnat saattoivat silti olla isokin lisäkustannus. Ilman esimerkiksi digilaitteeseen asennettavaa ulkoista mikrofonia moniäänisestä kudoksesta ja soinnin laadusta on mahdotonta saada riittävää käsitystä. Ja vaikka laitteet olisivat studiotasoa, nettiyhteydet olivat usein kuormittuneet ja aiheuttivat kuvan ja äänen eriaikaisuutta ja yhteyden pätkimistä.

 

Moi. Täs nyt on etydin eka sivu kädet yhdessä. Oikealla mä osasin sen jo loppuun.” Kahdeksanvuotiaan pojan whatsapp-videot ja -viesti kilahtavat puhelimeeni lauantai-illan suussa. Ilahdun…

 

Synkronin puute on etäopetuksessa erittäin kuormittava tekijä: aivot yrittävät epätoivoisesti yhdistää saamaansa eri aikaista aisti-informaatiota, mikä edellyttää uudenlaista ponnistelua, jota lähiopetustilanteessa ei tarvita. Oppilaat ovat olleet laitteidensa kanssa epätasa-arvoisimassa asemassa. Jotkut voivat nauttia hyvistä nettiyhteyksistä, koneista ja mikrofoneista, kun toisten on tyytyminen älypuhelimen pieneen ruutuun ja suureenkin epäsynkroniin äänen ja kuvan välillä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Katarina Nummi-Kuisma

Kirjoittaja on Pianopedagogit ry:n puheenjohtaja.

 


 

Pianopedagogit ry perustettiin vuonna 1976 itsenäisenä yhdistyksenä ja liitettiin 1983 alan eurooppalaisen kattojärjestön EPTA:n jäseneksi. Pianopedagogit ry:ssä on jäseniä tällä hetkellä 372, mikä on eurooppalaisessa mittakaavassa todella paljon. Myös jäsenten osallistuminen vuotuisiin pianoseminaareihin on erittäin aktiivista: mukana on ollut useasti 200–300 osanottajaa. Seminaarit järjestetään yhteistyössä musiikkioppilaitosten kanssa eri puolilla Suomea. Julkaisemme kerran vuodessa marraskuussa Pianisti-lehden, joka koostuu ajankohtaisista alaamme koskevista artikkeleista sekä kirjoituksista, jotka valottavat ja pohjustavat tulevan seminaarin esityksiä. Lehden päätoimittaja on MuT, rehtori Tuomas Mali.

www.pianopedagogit.fi    https://epta-europe.org