Tervetuloa katsomaan pianoprofessorin etätuntia

Matti Raekallio

Kirjoitin Rondon viime vuoden viimeisessä numerossa pianonsoiton etäopettamisesta. Tämänkaltaista aihetta on vaikea käsitellä ilman soivia esimerkkejä. Nyt siihen on tilaisuus: Rondon digiversiossa on nähtävänä nauhoitus tunnista, jonka pidin Sibelius-Akatemiassa johdollani opiskelevalle Ossi Tannerille.

Ossi (s.1997) on, kuten tunnettua, jo konsertoiva taitelija itsekin. Hän voitti Tampereen Pianokilpailun vuonna 2017, ja on soittanut maamme huippuorkestereiden solistina monien maestrojemme johdolla.

Tunnin ohjelmistona on tällä kertaa Chopinin f-molli-fantasia, tiivis ja komplisoitu mestariteos. Se on sävelletty vuonna 1841, jolloin säveltäjä oli 31-vuotias, ja hänen kotimaansa Puola oli taas kerran pirstottuna ja miehitettynä, silloin jo kolmattakymmenettä vuotta, Wienin kongressista lähtien. Fantasia on sekä tunnelmaltaan että materiaaliltaan patrioottinen, ja sen sävyt vaihtelevat alun surumarssin syvästä traagisuudesta sotaisaan optimismiin.

Työskentelymme kohteena on tällä kertaa erityisesti sävellyksen substanssi esittäjän kannalta, siis sen sisältö ja rakenne, ei niinkään teknisen suorituksen yksityiskohdat. Voimme toivottavasti palata niihin jossakin tulevassa Rondon digilehden numerossa. 

Tämänkertaisen nauhoituksen kautta on ehkä kiinnostavaa myös seurata sitä, miten kaksi toisiinsa yhdistettyä digitaalista Disklavier-soitinta toimii käytännössä. Omani on kotonani, ja Ossi soittaa Sibelius-Akatemialla toista Taideyliopiston kahdesta instrumentista.

Kuten Rondon joulukuun numerossa kirjoitin, systeemi mahdollistaa pianon äänen samanaikaisen välittymisen akustisesta flyygelistä toiseen ilman mitään hävikkiä, siten, että toisella soittimella soitettu musiikki toistuu sellaisenaan, koskettimiston, pedaalien ja vasaroiden liikkeineen kaikkineen, siinä toisessa flyygelissä, ja juuri nyt. Instrumentit voivat yhtä hyvin olla eri puolilla kaupunkia, kuten tässä, tai eri puolilla maapalloa, kuten tapahtuu opettaessani Juilliardin opiskelijoitani Suomesta käsin. 

Aikoihin on eletty. Katsokaapa!

Matti Raekallio