Aulis Sallisen duokonsertto soi Kokkolan talviharmonikassa

 

Aulis Sallisen Duo Concertanten solisteja 14.2. ovat harmonikkataiteilijat Sonja Vertainen ja Janne Valkeajoki. © Heikki Tuuli

Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri kantaesittää Kokkolan talviharmonikassa 14. helmikuuta Aulis Sallisen Duo Concertanten, solisteinaan Sonja Vertainen ja Janne Valkeajoki.

 

Kokkolan talviharmonikka on festivaalina yhtä moni-ilmeinen kuin harmonikka on soittimena. Skaala ulottuu lastenmusiikista tangoon, jazzista klassiseen ja ravintola Rosson talvikaraokesta monotansseihin haitarihiihdolla.

Uudella taidemusiikilla on Talviharmonikassa merkittävä osansa. Konserttoja ovat festivaalille vuosien varrella säveltäneet tilauksesta Kalevi Aho, Uljas Pulkkis, Pekka Jalkanen, Kirmo Lintinen, Veli Kujala – ja nyt myös Aulis Sallinen.

”Sallisen Duo Concertanten ovat tilanneet yhdessä Kokkolan talviharmonikka, KPKO ja Kokkolan kulttuurijohtaja Sampo Purontaus. Teos on kirjoitettu kahdelle harmonikalle ja lyömäsoittimien täydentämälle jousiorkesterille”, festivaalin taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kertoo.

”Sallinen täyttää huhtikuussa 85 vuotta ja säteilee vahvaa luomisvoimaa. Tilaus Salliselta on ollut minulla mielessä ainakin pari vuosikymmentä. Jo kauan sitten kysyin häneltä teosta silloiselle Trio Fratresille.”

Kantaesityksen harmonikkasolisteina on kaksi nuorta lahjakkuutta. Heistä Janne Valkeajoki opiskelee Würtzburgin musiikkikorkeakoulussa Saksassa ja Sonja Vertainen Sibelius-Akatemiassa.

Paitsi Sallista Anna-Maria Helsingin johtamassa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa kuullaan Dag Wirénin Serenadi jousille, Anton Arenskin muunnelmia Tshaikovskin teemasta sekä Sibeliuksen Rakastava-sarja.

Jazzia tuovat 11.2. Virosta Kokkolaan Tiit Kalluste, harmonikka, ja Ville Veski, saksofonit.

Raimo Vertainen on 22. festivaalinsa alla odottavalla kannalla. Hän on aavistuksen huolissaan festivaalimaailman sirpaloitumisesta, mutta toivoo, että yleisö löytää jälleen konsertit. Hän ei suostu uskomaan, että kännykkä riittäisi yksin ruokkimaan musiikinjanoa.

”Tarvitaan elävien muusikoiden live-esiintymisiä ja elävää musiikkia, jonka yleisö voi nähdä, kuulla ja kokea tässä ja nyt lähietäisyydeltä. No tietenkin, jos Kokkolaan rakennettaisiin laadukas konsertti- ja kulttuuritalo, avautuisi aivan uusia mahdollisuuksia”, Vertainen toteaa.

Jarkko Riihimäki © Gregor Hohenberg

Paljon iloa ja valoa on jälleen tarjolla 9.–16. helmikuuta talven kaamokseen: muistellaan 400 vuotta täyttävän Kokkolan syntyä 1620, kuunnellaan nuorten virtuoosien irrottelua, viiletetään laskiaisena alas mutkamäkeä haitarin soidessa…

The Music Wizards -ohjelma 12.2. yhdistää musiikkia ja taikuutta: pianisti Jarkko Riihimäki sekä harmonikkataiteilija ja taikuri Veli Kujala. © Heikki Tuuli

Ensi-iltansa 12. helmikuuta saava uutuusohjelma ”The Music Wizards” yhdistää musiikkia ja taikuutta – harmonikkataiteilija Veli Kujala on nimittäin myös taikuri. Partnerina hänellä on taituri: pianisti-sovittaja Jarkko Riihimäki Berliinistä. Laadun takaa duon vuosia jatkunut yhteistyö.

Talviharmonikan kruunaa 15.2. suuri viihdekonsertti, jossa tango-orkesteri Guardia Nuevaa johtaa Raimo Vertainen. Laulusolisteja ovat Virva Puumala, Matti Korkiala, Maria Autio ja Jiri Tammilehto. Tangojen lisäksi kuullaan iskelmiä, evergreenejä sekä sävelmiä 400-vuotiaasta Kokkolasta.

Matti Tuomisto